W polskiej kuchni kasza jaglana jest wciąż niedoceniana, a szkoda! To właśnie ona jest jedną z tych najzdrowszych i najcenniejszych dla naszego organizmu. Jej wartość odżywcza jest, o czym mało kto wie, równa kaszy gryczanej, za którą przepadamy, a dodatkowo ma także szereg innych, bardzo cennych składników. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze
O wprowadzeniu kaszy jaglanej do swojej diety warto pomyśleć z dwóch powodów. Po pierwsze: dla zdrowia, a po drugie: dla urody. To właśnie ten rodzaj kaszy zawiera w sobie cenne składniki wpływające na nasz wygląd i wspomagające odchudzanie. Jej zasadotwórczy charakter sprawia, że stanowi ona ważny punkt diety zasadowej i pomaga wyrównać charakter kwasowo-zasadowy organizmu.
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze
- Zawiera krzemionkę, dzięki czemu chroni kości przed ich odwapnieniem. Jest cennym mineralizatorem dla osób starszych
- Poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie
- Nie uczula
- Jest bezglutenowa więc można ją swobodnie spożywać gdy się choruje na celiaklię
- Wskazana dla osób z problemami niedokrwistości
- Działa antywirusowo
- Świetnie radzi sobie z katarem, dzięki temu, że zmniejsza stan zapalny błon śluzowych.
- Jest źródłem witamin grupy B i to bardzo cennym. Zawiera najwięcej B1, B2 i B6 ze wszystkich kasz
- Źródło żelaza i miedzi
Ważne: kasza jaglana podnosi poziom cukru we krwi dlatego nie poleca się jedynie osobom cierpiącym na cukrzycę oraz tym, którzy są na niskocukrowej diecie Montignaca.