Nalewka z wiśni – przepis babci

Nalewka z wiśni (łac. „cherry liqueur”) to nalewka sporządzona na bazie wiśni. Jest to napój alkoholowy o mocy ok. 30%. Nalewka z wiśni jest doskonałym napojem o wielu właściwościach zdrowotnych. Przede wszystkim łagodzi objawy kataru, kaszlu i infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie.

Jak przygotować nalewkę z wiśni?

Nalewka z wiśni jest bardzo popularna na świecie. Jej receptura jest prosta, a efektfekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Wiśnie, które są używane do jej produkcji, powinny być dojrzałe i soczyste.

Nalewkę z wiśni można zrobić samemu w domu, ale również kupić w sklepie. Jeśli decydujemy się na samodzielne jej przygotowanie, to musimy pamiętać, żeby dobrze wycisnąć sok z wiśni. Możemy to zrobić na kilka sposobów. Najłatwiejszy to użycie specjalnego soku wiśniowego, który znajdziemy w sklepie. Drugi sposób to zakwaszenie wiśniowego soku octem lub winem. Najlepiej użyć w tym celu octu jabłkowego. Ostatni sposób to wyciśnięcie wiśni na sok przy użyciu wyciskarki. Sok wiśniowy powinien być przez nas dobrze schłodzony.

Do przygotowania nalewki z wiśni potrzebujemy: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 l wódki

Sposób przygotowania: Do słoja wkładamy wiśnie i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin, aż owoce puści sok. Sok wiśniowy przelewamy do butelki i dodajemy do niego wódkę. Butelkę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. Po tym czasie nalewkę możemy już spożywać.

Nalewka z wiśni – przepis babci

Składniki: 1 kg wiśni 1 kg cukru 1 litr wódki

Wykonanie: Wiśnie dokładnie myjemy i odcinamy szypułki. Następnie umieszczamy je w słoiku lub butelce. Do wiśni dodajemy cukier oraz wódkę. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na minimum 2 miesiące. Co jakiś czas nalewką potrząsamy. Po upływie 2 miesięcy nalewkę przelewamy do butelek lub innych pojemników.

Dodaj komentarz